معمولا اکثر جرثقیل های برجی، سقفی و دروازه ای با یک یا ترکیبی از روش های زیر کنترل می شوند:
کنترل توسط صفحه کلید آویزان : با توجه به کاربردی آسان و کنترل بهتر عملیات، صفحه کلید آویزان مختلفی توسط شرکت های گوناگون طراحی و ساخته شده اند. در انواع جدید این نوع از کنترل ها از صفحات نمایشگر وضعیت عملیات که به شکل LCD است، استفاده شده است. دکمه توقف اضطراری معمولا به شکل دکمه برجسته قارچی شکل قرمز رنگ روی صفحه کلید نصب شده و از سایر دکمه ها متمایز می شود.
کنترل توسط اتاق راننده : در برخی از جرثقیل های برجی اتاق راننده در قسمت بالای دکل قرار داشته و کنترل عملیات توسط اهرم عملگر چندکاره انجام می شود.
کنترل توسط تجهیزات کنترل از راه دور یا ریموت : معمولا در مناطقی که به دلیل وجود خطرات خاص و یا موانع نتوان از روش های کنترلی دیگر استفاده کرد، از این روش برای کنترل عملیات استفاده می شود. دستگاه ریموت به شکلی طراحی شده که دارای کمربند مخصوص بوده و همراه کاربر جا به جا می شود. در صورت استفاده از ریموت، مسیر جا به جایی کاربر و جرثقیل باید عاری از هرگونه موانع و خطرات احتمالی باشد. دستگاه ریموت توسط اشعه مادون قرمز یا امواج رادیویی عمل می کند.
برای برپایی این گونه جرثقیل ها ابتدا زمین زیر جرثقیل کاملا مسطح و توسط غلطک تا حد ممکن فشرده شود. سپس با استفاده از صفحات بتنی، آماده سازی نهایی زمین صورت گیرد. از نصب جرثقیل در نزدیکی کانال ها، گودال ها، منهول ها، روی خطوط آب و فاضلاب، گاز و سایر مناطقی که خاک برداری شده اند پرهیز شود.
بعد از عملیات تسطیح و آماده سازی زمین، شاسی اصلی دستگاه به صورت تراز به کمک جک های تعادلی روی زمین قرار می گیرد. پس از نصب شاسی مطوئن شوید دستگاه به راحتی قابلیت چرخش 360 درجه را داشته و هیچ گونه مانعی سر راه آن قرار نداشته باشد و حداقل تا ارتفاع یک متر از سطح زمین اطراف دستگاه فنس کشی شود. در صورتی که جرثقیل در شهرها و خیابان ها نصب شده است، برای پیشگیری از خطرات احتمالی، محوطه اطراف جرثقیل با نرده، فنس و علائم هشداردهنده مشخص می شود.
محوطه چرخش این نوع جرثقیل ها باید حداقل به فاصله یک متر از جرثقیل فنس کشی شده و همزمان با چرخش جرثقیل، چراغ هشداردهنده قرمز و بوق اخطار فعال شود.
در تمام مراحل کار، کلیه افراد مخصوصا نصاب جرثقیل باید از وسایل حفاظت فردی نظیر کلاه ایمنی، دستکش، لباس کار و کمربند ایمنی استفاده کنند. از فعالیت همزمان جرثقیل برجی و جرثقیل متحرک در مجاورت هم، برای جلوگیری از تداخل کاری پرهیز شود. به افراد آموزش داده شود که از تردد و ایستادن زیر بارهای معلق و آویزان نظیر آجر، بلوک های سیمانی، قالب های بتن ریزی و ... خودداری شود.